Jonna Turney med barnen Julia och Walter om lägret i Backåkra 2022

”Jag vill ta vara på varenda minut här på lägret”

Jonna Turney träffade sin blivande man Nils i Borlänge 2009. Nils, amerikan med svenska rötter, jobbade med att leta upp antikviteter i Sverige för att skeppa dessa till USA där hans tvillingbror Tore tog emot dem och såg till att de fann nya ägare. För sex år sedan började det märkas på Nils att allt inte var som det skulle. När han fick sin Alzheimers-diagnos var han bara 48 år. Idag är Nils svårt sjuk och efter åtta flyttar mellan olika boenden bor han nu på vårdhemmet Slottet i Falun. Enligt Jonna kommer det att bli hans sista hem. Paret har de gemensamma barnen Julia 11 år och Walter 8 år som tagit pappans sjukdom väldigt hårt:

–Speciellt Julia som kommer ihåg en frisk pappa. Det blir som en sorg fast de inte riktigt kan sätta ord på det men det kommer att följa dem hela livet.

Hur upplever ni de här dagarna på lägret i Backåkra?
–Fantastiskt, vi var på lägret i Avesta 2019 och har längtat att verksamheten ska komma i gång igen efter pandemin. Jag skulle bara önska att möjligheten att träffas och få stöd av andra skulle finnas mer regelbundet. Som ensamstående och med Nils släkt i Florida så har jag ett tungt lass att dra. Jag vill ta vara på varenda minut här på lägret i Backåkra och bara njuta av mina barns glädje när de får vara med om allt roligt som händer här och träffar andra barn i samma situation.

Klicka här för att läsa mer om lägerverksamheten.