Tips & råd

Du är inte ensam! Det finns många unga anhöriga som har en förälder med en kognitiv sjukdom. Här har vi samlat information om vart du kan vända dig om du behöver hjälp. Här finns även några tips och råd kring vad du själv kan göra för att må lite bättre med hjälp av en sund livsstil.

Du är inte ensam!

Demenssjukdom eller kognitiva sjukdomar drabbar inte bara äldre. Idag finns cirka 9 000 personer med kognitiv sjukdom under 65 år i Sverige och uppskattningsvis 7 000–10 000 unga anhöriga i åldern 0–30 år. Här kan du läsa mer om vilket stöd du har rätt till och vart du kan vända dig.

Broschyr för dig som är ung anhörig

Vi har sammanställt en massa bra information för dig som är ung anhörig till någon närstående med en kognitiv sjukdom. I den här broschyren kan du bland annat läsa om symptom, om Alzheimers sjukdom är ärftlig och vart du kan vända dig om du behöver hjälp.

Rätt livsstil kan minska riskerna för demenssjukdom

Genom att ändra sin livsstil kan man minska riskerna för att insjukna i en demenssjukdom med 30 procent. Varför vänta med att ändra sin livsstil tills att man blir äldre, säger Charlotta Thunborg, med. doktor och fysioterapeut. Ta del av hennes bästa tips!

Små förändringar i vardagen för att må bra

Träning men också kosthållning stod på programmet för de unga anhöriga på lägret i Backåkra 2019. Nicholas Levak, dietist, bjöd på fräscha smoothies och lagade en fantastiskt god currygryta tillsammans med deltagarna.

Kom i form med sju enkla träningsövningar

Clarissa Krabbe är sångare, musikalartist och hälsoinspiratör. Åt Fight Dementia har hon satt ihop ett träningsprogram i sju delar som du enkelt kan utföra hemma. Vad väntar du på?! Spana in hennes videoklipp och sätt igång!

Recept på smoothies och enkla maträtter som ger dig energi

Här har dietisten Nicholas Levak samlat några enkla lättlagade rätter, späckade med nyttigheter och mycket smak. Det ska vara enkelt att må bra. Klicka dig vidare och kom igång med en hälsosammare livsstil redan idag!