Om Fight Dementia

Fight Dementia är ett fyraårigt projekt som startade 2019 och avslutas under våren 2023. Projektet drivs av Alzheimerfonden med finansiering av Postkodlotteriet. Syftet är att uppmärksamma unga anhöriga till personer med en demenssjukdom och att på olika sätt förbättra deras situation. Fler sommarläger runt om i Sverige, nya lokala och regionala mötesplatser och en bred utbildningssatsning har varit olika sätt att synliggöra de unga anhöriga och att lyfta deras livskvalitet.

Vi på Alzheimerfonden har under de här fyra åren mött många unga anhöriga som har delat med sig av sina erfarenheter och visat sin uppskattning för initiativet Fight Dementia. Vi ser att det finns ett fortsatt stort behov av stöd och planerar nu för nästa steg i vår ambition att hjälpa våra unga anhöriga och deras familjer. Håll utkik här och på alzheimerfonden.se för information om kommande aktiviteter!

Fight Dementia projektet är nu avslutat men Alzheimerfonden har valt att tillsammans med Demensförbundet anordna familjeläger. Du kan läsa mer om detta här.

 

Vi stöttar ett modigt projekt som skapar hopp

För ett år sedan fick Alzheimerfonden fem miljoner kronor av Postkodlotteriet, för projektet Fight Dementia. Här kan du läsa Hélène Carlbarks, välgörenhetschef på Postkodlotteriet, motivering till varför man valt att stötta projektet.

Ett projekt som Fight Dementia har aldrig varit mer angeläget

Vi ser en klar försämring av fysisk och mental hälsa hos de unga som lever nära en anhörig med en dödlig kognitiv sjukdom. Liselotte Jansson är generalsekreterare för Alzheimerfonden. Läs hennes brandtal och stötta kampen.

Tack Postkodlotteriet för fem miljoner till Fight Dementia

Genom projektet Fight Dementia vill vi bland annat synliggöra problematiken för allmänheten och beslutsfattare inom kommuner, landsting och alla som arbetar med demenssjuka, berättar Tove Wiik som är ansvarig projektledare för Fight Demenita.

Ett program för och med unga anhöriga

Här får du bland annat möta lägerledare som berättar om lägerverksamheten, unga anhöriga som delar med sig av sina erfarenheter och personal som arbetar inom demensvården som ger tips och råd. Allting inramat med livemusik av artisten Elin Pöllänen a.k.a. Kieli. Trevlig tittning!

”Andra kommuner inspireras av oss”

Lars Isacsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Avesta kommun, är mycket engagerad i unga anhöriga och deras hälsa och har varit en tillskyndare av lägerverksamheten som startade i Avesta 2011. Läs intervjun med honom där han berättar om sitt engagemang och hur han som politiker kan påverka.

Politikerdebatt

Fight Dementia bjöd in politikerna Marie-Louise Hänel Sandström, riksdagsledamot (M) och Lars Isacsson, socialdemokraternas ordförande i Dalarna för att diskutera demensvården och svara på frågor från vår inbjudna panel. Programledare: Annika Jankell.

Stort tack till alla kommuner som bidrar!​

Lägerverksamheten är beroende av stödet från kommuner som aktivt bidrar till projektet. Här har vi samlat alla som är med och på ett eller annat sätt bidrar. Stort tack!

Redan det allra första lägret lockade många deltagare

Katrin Lindholm och Gudrun Strandberg startade 2O1O Sveriges första läger för unga anhöriga. Lägret som hålls vid Sjöviks folkhögskola har under många år varit en plats där anhöriga kunnat hämta energi och hitta gemenskap. Läs mer om tillkomsten av lägren.

Annika Jankell möter Hélène Carlbark på Postkodlotteriet

Det är tack vare Postkodlotteriets generösa finansiering som Alzheimerfonden kan driva projektet Fight Dementia. I samtal med Annika Jankell berättar Hélène Carlbark, som är välgörenhetschef på Postkodlotteriet, varför man valt att stötta projektet.