Våra ambassadörer

De har alla något gemensamt – en nära anhörig som har drabbats av en demenssjukdom. De har också en annan sak gemensamt. De vill berätta om livet som ung anhörig och hjälpa andra i samma situation. Det kan vara genom att föreläsa på ett läger eller spela in musik som kan ge andra tröst. Här möter du några av projektets unga ambassadörer.

”Det är verkligen en märklig sjukdom”

– Pappa låter inte som pappa längre. Han har gått upp mycket i vikt. Han är passiv, säger inte så mycket och har ofta olämpliga kläder på sig. I somras skulle han prompt ha på sig en tjockare jacka trots att termometern visade över 30 grader, berättar Daniela Börjesson. Klicka på bilden för att läsa mer.

”Det är många bitar som fallit på plats”

Ludwig har inte riktigt vågat läsa in sig på sjukdomen ännu. För honom har lägret varit jättenyttigt. Han har fått mycket information och fått ställa frågor om sjukdomen och vad som väntar. Föreläsningarna har varit intressanta och förklarat varför hans pappa förändras. Klicka på bilden för att läsa mer.

”Efter lägret behöver jag reflektionstid”

Sofia Lestander Melin ser sammanbiten och sorgsen ut. Hennes mamma har varit sjuk i sex-sju år och fick diagnosen Alzheimers sjukdom för några år sedan. Sofia beskriver det som att hennes mamma helt har tappat initiativkraften och lagt allt hon behöver ta ansvar för i en säck som hon placerat i dotterns knä. Klicka på bilden för att läsa mer.

”Lägret skulle varit längre. Det gick för fort.”

– Jag vill vara med på ett läger igen. Jag blev så varmt och kärleksfullt omhändertagen. Det var fantastiskt hur ledarna (läkare, anhörigkonsulenter, demens- och Silviasjuksköterskor) på lägret kunde ta till sig oss deltagare, säger Fredrik Ekholm. Klicka på bilden för att läsa mer.

”Det finns ett enormt behov av anhörigstöd”

Systrarna Lisa Johansson och Theres Melander delar den tunga rollen att vara barn till två föräldrar som båda ungefär samtidigt drabbats av demenssjukdomar. Här berättar de om hur livet har hamnat upp och ner när både mamma, 66 år, och pappa som är sju år äldre, har drabbats av demenssjukdomar. Klicka på bilden för att läsa mer.

”Lägret var mysigt och jobbigt på samma gång”

Lina Anderssons pappa är bara 61 år och svårt sjuk i Alzheimers. För henne blev lägret för unga anhöriga i Backåkra i augusti en välbehövlig paus i vardagen. Det var pappans läkare på Ängelholms sjukhus som tipsade Lina Andersson om lägret för unga anhöriga i Backåkra. Klicka på bilden för att läsa mer.

På lägret för unga anhöriga kände mig mindre ensam

–Jag är fascinerad av att jag idag fortfarande möter människor som inte vet vad demenssjukdomar är. Jag hoppas att projektet Fight Dementia kan ändra på det. Det har gått sex år sedan Anna Nåsbys pappa gick bort i den mer ovanliga demenssjukdomen Lewykroppsdemens. Först fick Annas pappa, som då var 58 år, en utbrändhetsdiagnos.

Tobias Karlsson möter unga anhöriga Alice och Vera

Möt systrarna Alice och Vera vars pappa Daniel drabbades av Alzheimers sjukdom, bara 55 år gammal. I ett samtal med dansaren och föreläsaren Tobias Karlsson berättar de om sina upplevelser om att leva med sjukdomen på nära håll.

Samhället borde förenkla för oss unga anhöriga

Dennis Kjellins mamma fick diagnosen Alzheimers sjukdom innan hon fyllt 50. Det blev en turbulent tid för Dennis och hans yngre syster Nina. Här berättar Dennis om den tuffa tiden.

Anna Åberg – ambassadör för Alzheimerfonden

Anna Åberg var 18 år när hennes pappa Lars 2003 insjuknade i Alzheimers sjukdom. På den tiden var unga anhöriga en nästan osynlig grupp. Det var svårt att hitta information om den svåra sjukdomen som hennes pappa drabbats av i ung ålder.

Våga säga nej och kontakta ombudsmannen för anhöriga

För några år sedan drabbades först Emmas mamma och sedan hennes pappa av kognitiv svikt. Emma stod nästan helt ensam med alla frågor och praktiska göromål – utan Tina Tiefensee Lüning – ombudsman för anhöriga och behövande i Håbo kommun, hade hon gått under.

Hitta andra i samma situation – du är aldrig helt ensam

Geeta Karlsson miste sin mamma Birgitta i Alzheimers sjukdom 2015. Nu fem år senare kan hon se tillbaka på den tunga sjukdomstiden med större perspektiv. Idag vill hon gärna hjälpa andra unga anhöriga med sina erfarenheter och kunskap.

Andra unga ska få det bättre än jag hade det

Hanna Karlsson, idag sjuksköterska på Kungälvs sjukhus, var 21 år när hennes mamma fick beskedet att hon hade fått Alzheimers sjukdom. Läs om Hannas erfarenheter och hur hon hanterade den den svåra situationen.

Jag är lyckligare idag än innan allt rasade

Emilia Halldéns pappa Björne var 63 år när han fick sin alzheimerdiagnos. Nu har också Emilias mamma fått samma sjukdomsbesked. Möt Emilia Halldén som sedan i höstas arbetar på Alzheimerfondens givarservice.

Knyta nya kontakter och få stöd på lägerverksamheten

Geeta Karlssons mamma var distriktsläkare och drabbades tidigt av Alzheimers sjukdom. I en videointervju berättar Geeta om hur det var att leva nära sjukdomen och hur man hanterar att se sin mamma långsamt försvinna. Hon berättar också om hur värdefullt det var för henne att delta på läger för unga anhöriga för att träffa andra i samma situation och få nya kontakter och stöd.

Våga be om hjälp – det är mitt bästa råd

Lovisa Printzlow har inte haft en vanlig uppväxt. Hon var bara 17 år när hennes pappa fick veta att han hade Alzheimers sjukdom. Tidvis bodde hon helt ensam med honom och kombinerade studierna med sitt andra jobb – att vårda sin pappa. Läs hela intervjun med Lovisa här.

Till slut gick det inte längre. Jag bröt ihop.

Johanna och Lovisa Printzlows pappa har varit elitidrottare. Stor och stark. 110 kilo muskler. När han 2014 fick diagnosen Alzheimers sjukdom var han 51 år. Här berättar Johanna hur hon och hennes syster, långt in i sjukdomen, själva tog hand om sin pappa.

Att komponera egen musik är en stor hjälp i sorgen

Alzheimerfondens ambassadör Elin Pöllänens pappa har diagnosen frontallobsdemens. Att komponera egen musik är för henne en stor hjälp i sorgen. Hon hoppas att hennes musik även kan vara en tröst för andra anhöriga. Läs mer om Elins väg genom sorgen.

Jag brinner för att hjälpa till och att inspirera

Louise Schillgard är en av Sveriges mest erfarna fotbollsspelare och har spelat i svenska klubbar som AIK och Linköping och i flera lag utomlands bl a Liverpool, där hon blev ligamästare. Läs om hennes engagemang i Alzheimerfonden som ambassadör.