Lägerverksamhet

2011 startade det första nationella lägret för unga anhöriga i Avesta med ekonomiskt stöd från kommunen och Alzheimerfonden. Sedan dess har antalet läger vuxit runt om i landet och genomförs nu även i Backåkra/Ystad, Varberg och Örnsköldsvik. 

Läs mer om lägerverksamheten

Varje sommar hålls nationella läger för barn och ungdomar som har en demenssjuk förälder. Här erbjuds du möjlighet att knyta nya kontakter och utbyta erfarenheter. Läs mer om lägerverksamheten!

Första lägret för unga i Varberg

Helgen 2-4 september arrangerades det första lägret för unga anhöriga i Varberg. Platsen var Getterön och vandrarhemmet som ligger längst ut i ett underskönt naturreservat. Vandrarhemmet drivs av Varbergs lokalavdelning av DHR som står för Delaktighet, Handlingskraft och Rörelsefrihet. Klicka på bilden för att läsa mer.

”Vi hoppas våra berättelser kan hjälpa andra på lägret”

–Jag och mina barn Jacob, Sandra och Daniel har levt med Susannes sjukdom under många år, speciellt Jacob som är yngst, så på ett sätt är vi nog lite av veteraner jämfört med andra här. Vi hoppas att våra upplevelser och berättelser kan hjälpa andra här på lägret som ganska nyligen fått beskedet, säger Claes Mejerwall.

Möt några personer som finns med på vårt läger i Backåkra

Häng med på ett besök i skånska Backåkra där vi anordnar sommarläger. I filmklippet möter du några personer som kommer att finnas på plats om du kommer hit.

Välkommen till lägret i Varberg!

I mellersta Halland, mittemellan Göteborg och Halmstad, hittar du den vackra kuststaden Varberg. Här anordnar vi ett av alla våra läger för unga anhöriga. Det havsnära läget bjuder in till fina aktiviteter som till exempel SUP (stand up paddle). I videon nedan får du möta några dem som du kommer att träffa när du kommer hit.

Lägret i Avesta - unga anhöriga berättar som sina erfarenheter

Några unga anhöriga som har deltagit på våra läger delar i det här filmklippet med sig av sina erfarenheter och vad de tyckte om tiden på lägret.

All lägerverksamhet inställd under 2020

Det är med stor sorg vi nu behöver meddela att alla läger under 2O2O måste ställas in på grund det rådande läget under coronapandemin.

Se en kort film om lägren!

Här delar några av tidigare deltagare med sig av sina erfarenheter och intryck samt vad lägerverksamheten har betytt för dem.

Återhämtning under lägret i vackra Backåkra 2019

I mitten av juni 2019 var det dags för det tredje lägret under året för unga anhöriga i natursköna Backåkra. Lägret bjöd på intressanta föreläsningar och sköna aktiviteter. Spana in vad som stod på programmet och vad några av deltagarna tyckte.

Lägret i Avesta – unga anhöriga berättar som sina erfarenheter

Några unga anhöriga som har deltagit på våra läger delar i det här filmklippet med sig av sina erfarenheter och vad de tyckte om tiden på lägret.

Sådde ett frö för framtiden

Den 2–5 september 2022 anordnade Fight Dementia ett läger i Varberg för unga vuxna med en nära anhörig som lider av kognitiv svikt. Ann-Sofie Stjernström, till vardags sjuksköterska, var en av dem som var med på lägret för att lära deltagarna grunderna i kustrodd och att kanske så ett frö till en framtida fritidssysselsättning med stor potential. Klicka på bilden för att läsa mer.

Andreas Pastor lär ut paddle board på lägret i Backåkra

Äventyraren och svensk-amerikanen Andreas Pastor är född i USA och bor nu på Österlen i sydöstra Skåne. Han började med vindsurfing som 13-åring – en sport som senare tog honom ut i världen. På de två lägren för unga anhöriga i Backåkra sommaren 2022 lärde han deltagarna hur man använder en ”paddle board”.

Strålande sol under anhöriglägret i Sjövik 2019

Sjövik visade upp sin allra vackraste sida med strålande sol och gassande sommarvärme hela helgen. Glädjetjuten från badbryggan kunde höras från tidig morgon till en bra bit in på kvällen. Men det fanns också stunder för viktig reflektion.

Redan det allra första lägret lockade många deltagare

Katrin Lindholm och Gudrun Strandberg startade 2O1O Sveriges första läger för unga anhöriga. Lägret som hålls vid Sjöviks folkhögskola har under många år varit en plats där anhöriga kunnat hämta energi och hitta gemenskap. Läs mer om tillkomsten av lägren.

"Det bästa är att kunna göra skillnad för barn och familjer"

Åsa Kristin Wimert är legitimerad hälso- och sjukvårdskurator på Minnesmottagningen i Region Halland. Hon ingår även i teamet som planerar lägret för unga anhöriga i Varberg september 2022. Här kan du läsa mer om hennes engagemang i demensfrågor!

”Inte bara personen som får en demensdiagnos som drabbas”

Ann-Marie Westerlund är demenssjuksköterska och länssamordnare i Västernorrlands län för demenssjuka och deras anhöriga. Här berättar hon om sin erfarenhet av arbetet inom demensvården.

"Vi är väldigt stolta över den process Mattias satte i gång"

Mattias pappa Lasse fick diagnosen Alzheimers sjukdom när han var 52 år. Mattias gick bort i cancer 2016. Här berättar mamma Susanne och systern Ida om Mattias idoga arbete som ledde fram till att lägerverksamheten för unga anhöriga startade igång.

Avkopplande konst med Benke på Backåkra 2019

På förra sommarens anhörigläger 2019 i Backåkra stod konstnären Benke Pehrsson för ett nytt inslag. Med hjälp av kol, akryl- och akvarellfärger fick han deltagarna att släppa tankarna på sjukdomar en stund. Läs mer om Benkes skaparverkstad!

Stina Arosenius: så började vi med läger i Skåne

För ungefär sex år sedan blev jag kontaktad av Alzheimerfonden och Avesta kommun för att höra om det fanns något intresse att vara med och starta upp läger för unga anhöriga med demenssjuk förälder, i södra Sverige. Läs mer om hur allt tog sin början.

”Det är ett privilegium att få vara med”

Alma Fager, är utbildad Silviasjuksköterska och arbetar till vardags som demenssjuksköterska i Burlövs kommun. I augusti var hon för första gången ledare under ett läger för unga anhöriga i skånska Backåkra. "Det var tuffare än jag hade trott", säger Alma. Klicka på bilden för att läsa mer.

Kort videoklipp med överläkaren Moa Wibom

Moa Wibom arbetar till vardags som överläkare vid enheten för Kognitiv medicin på Ängelholms sjukhus. Hon är också en av läkarna som föreläser på lägren för unga anhöriga och är mycket engagerad i projektet Fight Dementia. I en kort videohälsning delar hon med sig av sina tankar kring projektet.