Alzheimerpodden - en podd för unga anhöriga

Unga talar öppet om att förlora sin förälder till glömskan
1, 3 miljoner svenskar är idag anhöriga till någon som behöver mer eller mindre hjälp för att klara sitt liv. Många av de anhöriga upplever ångest, stress eller nedstämdhet och svårigheter att klara av sitt övriga liv. Att ens förälder drabbas när man själv ännu är ung är komplext och svårt att hantera. I Alzheimerpodden – en podd för unga anhöriga får vi höra exempel på hur andra unga har gjort. Johanna och Emilia (själva barn till alzheimerdrabbade) samtalar högt och lågt med gäster kring ansvar, skuld, dåligt samvete, att be om hjälp, att få hjälp och att få livet i övrigt att gå ihop. Var gärna med och dela din berättelse, anonymt eller inte. Kontakta redaktionen genom podd@alzheimerfonden.se. En varm, lite rolig och lite sorglig podcast om hur det är att leva nära en förälder som förlorar minnet. Elin Pöllänen har gjort den fina vinjetten som inleder och avslutar programmet.

Här kan du läsa mer om Johanna och Emilia.

Avsnitt 16 – ”Vad hände sen då?”

Johanna Hinteregger och Emilia Halldén samtalar om åren som gått och att det har hänt massor och ingenting på samma gång. Ett program om Alzheimers sjukdom och alla beslut som krävts längs vägen. Hur man som höggravid hjälper sin mamma på tågtoaletten och hur man gör för att flytta någon i hemlighet. Dessutom en rad tips på böcker, serier och filmer som hjälper anhöriga. Medverkande: Johanna Hinteregger och Emilia Halldén, Alzheimerfonden. Musik: Elin Pöllänen och Epidemic sounds. 

Avsnitt 15 – Vad händer om man blir kär mitt i Alzheimern?

Eva och Magnus. Och pappa Micke. Och barnen. Vad händer om man blir kär mitt i Alzheimern? Och vad gör det långa sjukdomsförloppet med de anhöriga? Kan man gå vidare? Vi lyfter även barnperspektivet när någon i ens närhet drabbas av Alzheimer. Medverkande: Eva Ottosson, Magnus Hansson och Johanna Hinteregger. På slutet ligger en liten intervju med barnen Felicia och Hugo, om barnperspektivet på Alzheimers sjukdom. Musik: Elin Pöllänen och Epidemic sounds. 

Avsnitt 14 – ”Jag eller ingen”

Ibland finns inga andra anhöriga än barnen. Nina var bara 15 år när hennes mamma började bete sig märkligt, det visade sig vara Alzheimers sjukdom. Detta är en berättelse om att behöva klara sig själv. På gott och ont. Medverkande: Nina Karlsson, Johanna Hinteregger. Musik: Epidemic Sounds.

Avsnitt 13 – Att vara tonåring och ha en pappa hemma med Alzheimer

Att vara tonåring och ha en pappa hemma med Alzheimer är mer än de flesta klarar av. För Matilda, 19, gick det så långt att hon började skada sig själv för att bli sedd. Hör om hur hon och hennes familj tacklade sjukdomstiden. Pappa Kent var framstående journalist och endast 56 år när han drabbades av Alzheimer. Medverkande: Matilda Wännström och Johanna Hinteregger. Musik av Elin Pöllänen och Epidemic Sounds.

Avsnitt 12 – “Allt vi gör och känner lagras någonstans i minnet”

Allt vi gör och känner lagras någonstans i minnet. Men vad gör man om det blir för jobbigt? Om Alzheimer och unga anhörigas mående samt trauma och PTSD. Medverkande: Amanda Ranch, leg. psykoterapeut och socionom på Kris- och traumacentrum i Stockholm. Johanna Hinteregger. Musik: Epidemic Sounds och Elin Pöllänen.

Avsnitt 11 – “Rädd för pappa”

Vad gör man om man är rädd för sin pappa? En sjukdom som alzheimer kan leda till aggressivitet. Rolf, Stephanies pappa, fick alzheimer tidigt i henens liv och hennes barn- och ungdomstid var svår och traumatisk. Dels hade hon en underbar pappa, dels ett monster som kunde brusa upp för ingenting och vara våldsam. Hur påverkar det ett barn? Idag har det gått ett par år och Steffi, 25 år, kan berätta om hur det var men också om hur hon idag mår bra. Tack vare traumaterapi kan hon idag tala om och bearbeta det som hänt men också försonas med sin sjuke far. Medverkande: Stephanie Träff, Johanna Hinteregger. Musik: Epidemic sounds och Elin Pöllänen.

Avsnitt 10 – “Elias och hans mamma”

Elias mamma drabbades troligen av alzheimers sjukdom redan när han var mycket liten. Idag är mamma Eva 48 år och Elias 19 år. Detta är en historia om frustration, acceptans och erfarenheter av bristande omsorg och vård. Varför får inte demenssjukdomar samma uppmärksamhet som till exempel cancer eller andra dödliga sjukdomar? Medverkande är: Elias Fransson och Johanna Hinteregger. Musik: Elin Pöllänen. 

Avsnitt 9 – “Natta pappa”

När Lovisa gick på gymnasiet och Johanna precis flyttat hemifrån fick pappa Anders diagnosen alzheimers sjukdom. Systrarna berättar hur det känns att behöva ta hand om sin pappa samtidigt som de vill få leva sitt eget liv. Om att gå hem och natta pappa istället för att umgås med kompisarna. Och vi talar om hur det är att sköta ens förälders hygien när de själva inte längre kan. Medverkande: Johanna och Lovisa Printzlow, Johanna Hinteregger. Musik: Elin Pöllänen

Avsnitt 8 – “Mamma Birgitta”

Hanna och Geetas mamma var läkare och upptäckte själv att det var något som inte stämde. När hon var 58 fick hon sjukdomsbeskedet Alzheimer. Då var hennes döttrar 19 och 21. Detta är en berättelse om att vara två i en kris och hur man vårdar sin mamma som är arg, frustrerad och orolig. Och så talar vi om vem man är när man inte längre är anhörig, något man är länge när det handlar om olika demenssjukdomar. Men vi talar också om fniss, och närhet som nog bara kommit genom sjukdomen. Medverkande: Hanna och Geeta Karlsson och Johanna Hinteregger. Musik: Elin Pöllänen.

Avsnitt 7 – “Pappan och havet”

Varje gång det händer något till sjöss på nyheterna vill Lotta ringa sin kaptenspappa Janne. Sedan tre år kan han inte längre svara i telefon och sedan ett år inte längre tala. Men det betyder inte att önskan att kunna ringa och att han ska svara inte finns kvar, varje gång. Detta är ett samtal med Lotta, vars pappa som 60-åring drabbades av frontallobsdemens och Lotta och hennes bror blev som 25-åringar enda anhöriga. Detta är ett samtal om saknad och sorg som varar länge, om svårigheter att få hjälp men också om ett bra boende, en avlastning och insikten att ett underbart liv fortsätter trots att en hemsk sjukdom fortskrider. Medverkande: Lotta Adler Lagergren och Johanna Hinteregger.

Avsnitt 6 – ”Demens på liv och död”

Förbjudna känslor och demens diskuteras i detta avsnitt, som gästas av Anna Nåsby och Petra Tegman. Anna var i tonåren när hennes pappa insjuknade i Lewykroppsdemens. Hon är initiativtagare till Facebookgruppen ”Unga anhöriga i demensens skugga” som får många har blivit ett viktigt forum för stöd under en tuff period i livet. Medverkande: Anna Nåsby, ung anhörig, Petra Tegman, Silviasyster och Johanna Hinteregger.

Avsnitt 5 – ”Sorg är oändligt mycket mer än bara tårar”

Det här avsnittet handlar om förlusten av en normal vardag och vad det gör med en ung person att behöva vårda och sörja någon som lever. Och om faran med att en ung vuxen blir lämnad ensam med en sjuk förälder. Medverkande: psykolog och terapeut Göran Gyllenswärd och Johanna Hinteregger.

Avsnitt 4 – ”Att hitta ett nytt hem”

Det här avsnittet handlar om vad som egentligen kännetecknar ett bra boende för någon med en demensdiagnos, som fortfarande är ung. Vi pratar med Annica Alfredsson, som arbetar på ett boende i Skåne och Ulla Rova, som är chef för ett boende i Luleå.
Medverkande är även Johanna Hinteregger och Emilia Halldén.

Avsnitt 3 – ”Pappa på Sardinien”
I detta avsnitt för vi höra om Emilia och hennes pappa som är sjuk i Alzheimer. Vi får också reda på vad man som ung anhörig faktiskt har rätt till och vad man kan göra om hjälpen inte fungerar.
Medverkande är Johanna Hinteregger, Emilia Halldén, ung anhörig och Anna B Andersdotter, anhörigkonsulent.

Avsnitt 2 – ”Det finns många sätt att visa kärlek”
Elins pappa har frontallobsdemens. När pandemin slog till flyttade Elin hem för att ta hand om honom på heltid. Bland mycket annat pratas det även om hur en kan göra för att få till ett lyckat julfirande som anhörig.
Medverkande är Elin Pöllänen, musiker och anhörig, Petra Tegman, specialistsjuksköterska och Johanna Hinteregger.

Avsnitt 1 – “Varje djup sorg har en förlorad glädje”
I detta avsnitt får vi höra om Johanna och hennes mamma som lider av Alzheimer. Vi diskuterar vad som hade behövts och hur en bra hemtjänst egentligen är. Medverkande är Johanna Hinteregger, Emilia Halldén och Anna B Andersdotter, anhörigkonsulent. En varm, lite rolig och lite sorglig podcast om hur det är att leva nära en förälder som förlorar minnet.