Recept på smarriga smoothies och enkla maträtter som ger dig härlig energi

Här har dietisten Nicholas Levak samlat några enkla lättlagade rätter späckade med nyttigheter och mycket smak. Det ska vara enkelt att må bra. Kom igång med en hälsosammare livsstil redan idag!

Proteinrik smoothie
½ banan
1 dl kokosdryck
½ dl kvarg
1 tsk honung

Grön smoothie
½ avokado
½ dl mango
1 dl kokosdryck
20 g spenat
1 tsk honung
Lite citronsaft

Dessert smoothie
60 g jordgubbar
60 g hallon
½ banan
1 dl kokosgrädde
1 tsk honung

Linsgryta med kokosmjölk och koriander tillsammans med råris

4 portioner:
5 dl ris
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk chilipulver
1 msk curry
1 tsk kanel
2 dl röda linser
400 ml kokosmjölk
2 st grönsaksbuljongtärningar
2–4 dl vatten
1 knippe salladslök
250 g körsbärstomater
1/2 kruka koriander
peppar
1/2 citron

Fräs lök och vitlök i stekpanna tillsammans med kryddorna. Häll på kokosmjölk och linser och låt koka upp. Häll i buljongtärningar och tillsätt vatten allt efter linserna tjocknar till önskad konsistens. När linserna börjar närma sig lägg i halverade körsbärstomater och salladslöken. Servera tillsammans med ris.

Broccolipasta – funkar alltid

4 portioner:
4 portioner fullkornspasta
400 g broccoli
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2,5 dl havregrädde
100 g riven parmesan/pecorino
1 ägg
Salt och peppar

Värm ugnen till 200 grader. Lägg ut broccolin på en låt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och lite salt. Sätt in i ugnen tills broccolin är gyllenbrun. Koka pasta någon minut kortare än vad som står på paketet och häll av vattnet. Fräs vitlök i olja i en stor stekpanna. När vitlöken börjar få färg så sänk värmen och blanda i pastan tillsammans med havregrädde, riven ost och ett ägg. Häll ner broccolin i stekpannan och smaksätt med peppar och salt.

Ugnsbakad lax med fransk potatissallad och sockerärter
(utan gluten, laktos, nötter)

4 portioner:
4 x 125 g lax
800 g potatis
3 schalottenlökar
1/2 dl hackad dill och persilja
1 – 1,5 msk kapris
1 msk vinäger
2 tsk fransk senap
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm socker
3 msk raps- eller olivolja
1 msk vatten
200 g sockerärter

Veg alternativ: kikärtsbiffar med fransk potatissallad och sockerärter
(vegansk, utan gluten, laktos och nötter)

2 portioner:
250 g kikärter
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad persilja
1/2 msk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
rapsolja till stekning

Fransk potatissallad enligt recept ovan.

Mujadara – en lättlagad risrätt

4 portioner:
2 dl gröna linser
4 dl fullkornsris
12 dl vatten
3 msk olja (raps eller oliv)
3 vitlöksklyftor
2 dl salladslök
1 kruka koriander
1,5 tsk spiskummin
1 tsk allkrydda
2 tärningar grönsaksbuljong
Salt & peppar
2 stora lökar

Hacka löken tunt! Stek löken på svag värme under långsam omrörning i ungefär en timme eller tills den är karamelliserad. Stek kryddorna tillsammans med vitlöken och oljan snabbt i en stor stekpanna med lock. Häll i riset och 2/3 delar av vattnet och låt koka i tio minuter under lock. Häll i gröna linser, resterande vatten och buljongtärningarna och koka tills vattnet är borta. Hacka salladslök och koriander. Servera mujadaran gärna tillsammans med myntatzatziki.

Smaklig måltid!