Små förändringar i vardagen för att må bra

Träning men också kosthållning stod på programmet för de unga anhöriga på lägret i Backåkra 2019. Nicholas Levak, dietist, bjöd på fräscha smoothies och lagade en fantastiskt god currygryta tillsammans med deltagarna

–Mat är ett känsligt ämne. Målet är inte att alla ska äta perfekt medelhavskost. Jag försöker istället inspirera till att göra små förändringar i vardagen, säger Nicholas Levak som till vardags arbetar som forskningsassistent vid Karolinska institutet.

Han ger några förslag på vad man enkelt kan ändra på. Att steka i rapsolja istället för i smör, köpa bönpasta istället för vit pasta, handla grekisk yoghurt med lägre fetthalt, undvika fet ost på smörgåsen och istället lägga makrill eller sill på mackan.

Ett av hans viktigaste råd är att aldrig vara hungrig när man handlar och att se till att ha ett ordentligt förråd med baslivsmedel hemma.
–Som ägg till exempel. Har man det kan man alltid göra någon nödmat.

Smoothies är en av Nicholas egna favoriter. Nyttiga och energirika, enkla att laga till med fräscha råvaror och en stavmixer. Lätta att variera både till innehåll och konsistens.
–Smoothies är svårt att misslyckas med. Det går att slänga ner vilka sorters frukter som helst och få till en nyttig och energirik smoothie. Tar man istället avokado och spenat får man både nyttiga fetter och fibrer. (Testa några av Nicholas recept!)

Är man sorgsen och dränerad på energi efter en stund med sin sjuka anhörig är det lätt att vilja trösta sig med snacks och godis. Även här har Nicholas enkla tips.
– Försök att inte ha chips hemma i skåpet. Har du det – häll upp det i en skål så äter du mindre. Se till att ha energibars, frukt och grönsaker hemma. Ät fryst mango och morötter istället för godis.

Klicka här för att läsa mer om demenssjukdomar.