Jag brinner för att hjälpa till och att inspirera

–Varför fick min mormor alzheimer. Hon som var så hälsosam, alltid tränade och cyklade. Var det hennes jobb? Stressen? Är det något jag själv kan förebygga? Jag går runt med ett stort varför, säger Louise Schillgard.

Hon är en av Sveriges mest erfarna fotbollsspelare och har spelat i svenska klubbar som AIK och Linköping och i flera lag utomlands, bland annat Liverpool där hon blev ligamästare. 2016 lade hon fotbollsskorna på hyllan, bildade familj och är idag chefstränare för dam- och flickfotbollen i Sollentuna FK. Men hinner också med att engagera sig för Alzheimerfonden:
–Min mormor fick en aggressiv alzheimer redan när hon var 60. Idag är hon i sluttampen av sin sjukdom, bor på ett hem och ligger mest. Jag saknar henne jättemycket. Hon var en knutpunkt i familjen, säger Louise.

På lägret för unga anhöriga i Backåkra är hon med och delar med sig av sina erfarenheter och träningstips.
–De som är här lever närmare sjukdomen än vad jag gör. Jag brinner för att hjälpa till och inspirera. Om man inte själv har energi hur ska man då orka. Eftersom jag är utbildad kost- och träningskonsult fungerar jag som en länk mellan de anhöriga och de som är här och föreläser.

Att leva med en mormor som insjuknat i alzheimer har påverkat Louise i grunden. Att stressa mindre i vardagen har blivit viktigt för henne. Det hon gör får ta den tid det tar. Händer något oförutsett som blir ett stressmoment övar hon sig i att ”zooma ut” och tänka ”ingen kommer att dö av det här”.

Att ägna sig åt fysisk aktivitet minst en gång om dagen är viktigt för henne.
–Det gäller att hitta något man tycker är kul och gör en glad. Det kan vara att dansa, simma, bowla, göra yoga. Men också att mötas vid en aktivitet. Häromdagen spelade jag fotboll med några kompisar i Vasaparken. Vi skrattade oss genom aktiviteten och tog en kaffe efteråt.
–Och jag gör hela tiden småsaker i vardagslivet. Tar ofta trapporna istället för hissen. Gör knäböj med barnen som vikter när jag lagar mat. Man behöver inte vara på gymmet.

Efter att ha utbildat sig inom kost, fysträning och idrottspsykologi har Louise blivit mer noga med vad hon och familjen äter.
–Jag köper mer rena livsmedel. Äter mer frukt och det gröna får större utrymme på min tallrik. När jag äter bättre får också de fysiska aktiviteterna bättre effekt. Det går hand i hand med att finna balans i livet.

Klicka här för att möta fler av våra ambassadörer.