David Ring och dottern Märta om lägret i Backåkra 2022

”Det bästa är att träffa människor i samma situation”

–Jag hoppas att Märta kan klicka med någon eller några i samma situation och kanske kunna hålla kontakt framöver. Det känns verkligen skönt att komma i väg till en annan miljö där man inte behöver inte göra allt själv – känns lyxigt med massage och alla aktiviteter, säger David Ring som besöker lägret i Backåkra med dottern Märta, 16 år.

Davids fru Sofia, som fyller 50 i september, fick sin Alzheimer-diagnos 2018 men sjukdomen märktes redan flera år tidigare. Beskedet om Sofias sjukdom utlöste en kris i familjen, som förutom David och Märta även består av Gustav, 18 år och Selma 20:

–Det blev väldigt känslosamt speciellt för Selma, de yngre syskonen blev mer tysta och inåtvända, kunde inte riktigt relatera till själva sjukdomen, berättar David.

Hans fru Sofia bor fortfarande kvar hemma och arbetar som kock på Montessoriförskolan Jordgloben i Norrköping.

–Sofias arbetsgivare är fantastisk som behåller henne. Sofia kommer till arbetsplatsen varje morgon och gör förutbestämda moment som hon klarar väldigt bra. Det är så viktigt att hon kommer upp på morgonen och känner sig behövd, säger David.

Sjukdomen har ett relativt långsamt förlopp, David menar på att de ibland känns tveeggat då han märker hur Sofia lider.

–Känslomässigt vill man ibland att förloppet ska gå fortare så att Sofia ska slippa lida, de stora barnen har flyttat hemifrån så nu har vi ”mer luft i systemet”, Märta har haft det svårast då hon bor hemma och har allt runtomkring sig.

Hur känns det här idag på lägret?
–Det bästa är att träffa människor i samma situation, att få någon annans perspektiv, ord och känslor som man tar med sig hem. Dagens höjdare var att paddla SUP (Stand Up Paddle), jag kom upp på brädan med lite möda, att Märta skulle klara det lätt var ingen överraskning, hon är smidig och atletisk.

Klicka här för att läsa mer om lägerverksamheten.