”Jag lyfter yngre demenssjuka med musik och glädje”

Clarissa Krabbe är sångerska, musikalartist och en verklig veteran inom showbusiness. På senare år har hon medverkat i succé-musicalerna The Book of Mormon och Hairspray på Chinateatern i Stockholm. Nu är hon aktuell i rollen som glädjespridare för människor som drabbats av kognitiv svikt.

Oj, från Chinateatern till projekt inom sjukvården, vad hände?
– Pandemin hände, musikaler och andra föreställningar kunde inte genomföras och samtidigt fick jag en förfrågan om jag ville vara med i ett projekt på Stockholms Sjukhem för att stimulera yngre personer som drabbats av demens. Eftersom jag inte var uppbunden av kontrakt så tackade jag givetvis ja och det har jag verkligen inte ångrat.

Vad innebär jobbet?
– Jag jobbar med att höja temperaturen, både hos patienterna och hos vårdpersonalen. Allt sker genom musik och rörelse, precis som när jag jobbar på de stora produktionerna så gäller det att få publiken både med sig och delaktig. Och alla får hänga med efter förmåga, vissa sitter i rullstol och klappar händer andra rör sig i takt till musiken. Jag märker även att personalen blir uppslukad ­– musik och rörelse är väldigt läkande. Projektet syftar också till att lyfta anhöriga och närstående så att de känner att deras älskade får uppleva något som kan glädja dem.

Har du kommit i kontakt med demenssjukvård tidigare?
– Nej faktiskt inte alls, jag känner ingen som har drabbats så det här är verkligen en ny erfarenhet för mig. Men när jag tänker efter så har jag en liten koppling genom min kompis skådespelaren Stefan Sauk som bjöd in mig till Alzheimerfondens årliga golftävling Hjärnslaget för några år sedan. Och Stefan är ju styrelseledamot i Alzheimerfonden så visst har vi pratat om den delen av hans arbete.

Är det ”bara” du som jobbar med projektet?
– I bakgrunden finns projektledaren Tove Wiik från Alzheimerfonden. Fonden har skjutit till pengar, annars hade det inte blivit av för sjukvården är så hårt pressat ekonomiskt att det inte finns utrymme för den här formen av projekt. Tove och jag bollar hela tiden idéer och för några veckor sedan så föreslog hon att jag skulle ta med Tobias Karlsson från Let´s Dance – och då blev det ju förstås galet kul.

Kommer du att fortsätta jobba med den här typen av projekt?
– När allting nu rullar i gång med lättade restriktioner efter Covid-19 så blir det tillbaka till showbizz, men jag kommer också avsätta tid till min nya mission. Jag vill väldigt gärna fortsätta att glädja och stimulera människor med kognitiv svikt och vara delaktig i att konceptet sprids till andra vårdinrättningar över hela Sverige. Jag har verkligen inga planer på att backa utan är enbart stolt då jag blivit både hälsoinspiratör och ambassadör för Alzheimerfonden. Jag ser verkligen fram emot att delta på kommande läger för unga anhöriga nästa år där jag verkligen kommer jobba fullt ut med motivation och glädje.

Klicka här för att komma till några energigivande videoklipp med Clarissa.