Avkopplande konst med Benke på Backåkra

På förra sommarens anhörigläger 2019 i Backåkra stod konstnären Benke Pehrsson för ett nytt inslag. Med hjälp av kol, akryl- och akvarellfärger fick han deltagarna att släppa tankarna på sjukdomar en stund.

Bengt Pehrsson är i målartagen och jobbar hårt för en kommande utställning i Varbergs Folkets hus när vi får tag i honom. Berätta, hur kom det sig att du var med på lägret i Backåkra i somras?

–Tove Wiik som är projektledare för Fight Dementia var en av mina elever när jag arbetade som bildlärare. Hon ringde och sa att de behövde något nytt på lägret i Backåkra och frågade om jag kunde göra något. Det lät spännande, berättar Benke.

Under lägret som pågår under en helg var en programpunkt inplanerad redan under fredagskvällen. Benke hade bestämt sig att pröva en aktivitet han ofta brukar ha med under Öppet hus-kvällar på skolan. Deltagarna fick papper och kol och uppgiften att teckna ett ansikte. Som inspiration hade han med sig en bild på skådespelaren Alf Kjellin från 1940-talsfilmen Hets – en dramatisk bild där skuggorna spelar i skådespelarens ansikte.

–Att teckna och måla handlar om att släppa tankarna man lever med i vardagen, säger Benke och berättar att alla deltagare kom igång snabbt, koncentrerade sig och gick in för det.

–Det märktes att alla tyckte att det var kul. Det kändes som att de för en stund kunde släppa allt och inte behövde tänka på den anhöriges sjukdom. De skapade så olika bilder. Roliga bilder.

På lördagen öppnade Benke en skaparverkstad i ett inglasat uterum där akvarellpapper, penslar och akvarell- och akrylfärger låg framme för dem som var sugna på att fortsätta med sitt skapande. I verkstan rådde en lugn och meditativ stämning. Under målandet uppstod spontana samtal.

–Det kändes som att de kopplade av när de målade. Det kändes lättsamt. För mig var det en sån positiv upplevelse. I en sån fin miljö. Jag tror nog att jag gjorde lite nytta, säger Benke.

Benke Pehrsson kommer att vara med på lägret i Backåkra i sommar 2020 och även på andra läger för unga anhöriga. Den 21 mars är det vernissage för hans utställning i Varbergs Folkets hus.

Klicka här för att läsa mer om lägerverksamheten.