Återhämtning i vackra Backåkra 2019

I mitten av juni 2019 var det dags för det tredje lägret under året för unga anhöriga, denna gång i natursköna Backåkra. Lägret bjöd på intressanta föreläsningar, sköna aktiviteter, många skratt och ett riktigt dramatiskt åskväder.

Bara några kilometer från hav och sandstrand ligger vandrarhemmet i Backåkra, några mil utanför Ystad i södra Skåne. Den perfekta platsen för ett läger för unga anhöriga. Unga människor som behöver andrum från en tuff tillvaro med föräldrar som har drabbats av en demenssjukdom.

Redan på fredagkvällen öppnade den inspirerande konstnären Benke Pehrsson sin skaparverkstad för deltagarna. De fick börja med att teckna sitt eget porträtt med kolkritor.
–Alla deltagare tystnade och gick in för det seriöst tillsammans. Att teckna och måla är ett bra sätt att skingra tankarna. Det blir något meditativt. Jag tror att det är jättebra, berättade Benke Pehrsson.

Lördagsmorgonen startade med ett yogapass tillsammans med Sara Kennedy för dem som ville. Sedan tog forskaren Charlotta Thunborg plats i föreläsningssalen för att berätta om studien MIND-AD som bland annat syftar till att ta reda på hur fysisk träning kan hjälpa personer med tidig alzheimerdiagnos. Charlotta redogjorde för forskningsresultaten och delade med sig av sina tips för att komma igång med sin egen träning. Det gäller att hitta motivationen, sätta upp mål och vara uthållig.
–Med livsstilsförändringar kan man minska riskerna för att insjukna, sade Charlotta.

Tillsammans med dietisten Nicholas Levak fick deltagarna laga till en god och nyttig lunch – en härlig böngryta med kanel och curry innan det var dags för ett inspirerande träningspass med seniortränaren Daniel Hansson och Louise Schillgard, före detta fotbollsproffs och nu en av Alzheimerfondens ambassadörer. Det blev fullt ös på de olika stationerna där deltagarna fick prova på olika rörelser som man lätt kan göra själv och som inte kostar något.

Några ville hellre sitta inne i skaparverkstaden och experimentera med penslar och färger. Bland annat Kristin Ajaxson som målade en häftig mask i reggaefärgerna rött, gult och grönt till sin son och fortsatte med flera konstverk medan ett av årets värsta åsk- och regnväder drog in över södra Skåne. Tillsammans med sin syster Anna-Klara föreläste Kristin på söndagseftermiddagen om hur det är att ha en mamma som fick sin alzheimerdiagnos vid 59 års ålder.
–Det är jättejobbigt. Speciellt när jag har fått barn. Jag har ingen att fråga om råd och jag kan inte längre fråga hur jag var när jag var liten. Jag försöker på olika sätt att distrahera tankarna och sysselsätta mig. Jag pratar mycket med mina fyra mostrar, berättade Kristin.

Efter ännu ett yogapass på söndagsmorgonen var det dags för en föreläsning med Moa Wibom, Silvialäkare, överläkare och enhetschef på Minneskliniken i Ängelholm och Johan Sundelöf, överläkare och specialist i geriatrik. Moa och Johan talade om det svåra ämnet – hur det är att vara ung anhörig vid kognitiv sjukdom. Det var en mycket uppskattad föreläsning och det fanns tid för angelägna frågor.

Eva-Marie van der Kwast från Familjens jurist fanns sedan på plats för att svara på de anhörigas frågor om den juridiska delen av livet som anhörig. En mycket uppskattad programpunkt på söndag eftermiddag var möjligheten att prova på paddelboarding tillsammans med instruktören Andreas Pastor.

Det var nästan svårt att få alla deltagare att kliva upp på land igen och hinna tillbaka till grillkvällen med den Grekiska föreningen från Malmö.