Anna Åberg – ambassadör för Alzheimerfonden

– Människors inställning till Alzheimer, kunskaperna om sjukdomen och även stödet till unga anhöriga har blivit mycket bättre sedan pappa insjuknade 2003.

Anna Åberg var 18 år när hennes pappa Lars 2003 insjuknade i Alzheimers sjukdom. På den tiden var unga anhöriga en nästan osynlig grupp. Det var svårt att hitta information om den svåra sjukdomen som hennes pappa drabbats av i ung ålder. Och svårt att hitta mötesplatser för unga anhöriga i samma situation.

För Anna kändes det viktigt att göra något. Hon tog kontakt med Alzheimerfonden, startade en facebookgrupp och fick också idén att skapa en t-shirt med texten Don’t forget me som hon sedan hade till försäljning. Pengarna gick oavkortat till Alzheimerforskningen.

– Jag ville att alla skulle få upp ögonen för att även yngre människor drabbas av sjukdomen och att deras anhöriga riskerar att drabbas av psykisk ohälsa. Jag ville att den här gruppen skulle få strålkastaren på sig.

Genom facebookgruppen och försäljningen av t-shirten hittade Anna fler i samma situation. Hon började hålla i träffar för unga anhöriga. Snart började Alzheimerfonden arrangera lägren för unga anhöriga på flera platser i landet.

– Lägren är guld värda – där får man information och hittar gemenskapen med andra i samma situation, säger Anna Åberg.

Sedan flera år tillbaka är hon en Alzheimerfondens ambassadörer.

– Det är superviktigt att snappa upp de unga anhöriga som riskerar att hamna i psykisk ohälsa. Att visa dem vart de kan vända sig för att få hjälp och få dem att känna att de inte är ensamma.

En viktig fråga för Anna är bemötandet som de sjuka får. Att få bort det tabu som hjärnsjukdomar omges med. Man ska inte behöva skämmas och isolera sig utan ha kvar sitt sociala liv.

– Här tycker jag att det har förändrats mycket sedan pappa blev sjuk. Idag vet folk mer vad Alzheimer är. Media, bland annat TV4, har blivit bättre att lyfta fram yngre personer som har blivit sjuka. Alzheimerfonden jobbar mycket med de yngre anhöriga. Men vi får inte sluta kämpa. Det behövs enormt mycket resurser till forskningen.

När Annas pappa blev sämre och gick bort 2016 tog hon en paus från allting för att ha tid att sörja och ta tag i sitt eget liv. Hon har också blivit mamma.

– Nu när den största chocken lagt sig efter att ha fått barn har jag börjat vara lite aktiv på facebook igen och tryckt upp min tröja igen i två nya färger, säger Anna med ett skratt.

– När det är en sådan hjärtefråga är det lätt att köra ut sig. Men nu känns det bra att vara tillbaka i gemenskapen igen.

Klicka här för att möta fler av våra ambassadörer.