”Det var fint roddväder och förhoppningsvis sådde jag ett frö för framtiden”

Den 2–5 september 2022 anordnade Alzheimerfonden och projektet Fight Dementia ett läger i Varberg för unga vuxna med en nära anhörig som lider av kognitiv svikt. Ann-Sofie Stjernström, sjuksköterska på Hallands Sjukhus Varberg, var en av dem som kom att spela en central roll på lägret. Men inte i egenskap av sitt yrke – utan för att lära deltagarna grunderna i kustrodd och att kanske så ett frö till en framtida fritidssysselsättning med stor potential.

– Jag kom i kontakt med projektet genom min kompis Tove Wiik som är projektledare för Fight Dementia. Självklart känns det bra att dra sitt strå till stacken, speciellt när lägret var förlagt till min hemmaplan Varberg, berättar Ann-Sofie.

Hon har varit engagerad i kustrodd sedan hon var 10 år. Idag – många år senare – är hon sekreterare i Varbergs Roddklubb och brinner fortfarande lika mycket för att utöva, men även att lära ut sporten som hon älskar.

– När man kommer ut på havet efter en tuff dag på jobbet, så rinner allting bara av en. Det är en underbar känsla och atmosfär, som är svår att beskriva – den behöver upplevas, säger Ann-Sofie, som delade med sig av den känslan till deltagarna på lägret.

– Min förhoppning inför lägret var att deltagarna skulle uppleva samma frihetskänsla som jag gör och att de skulle få en paus i sina känslor av stress och olust som de helt naturligt bär på i egenskap av att vara en nära anhörig till en person med kognitiv svikt.

Ann-Sofie berättar att de var 6–7 personer från Varbergs Roddklubb som jobbade under lägret. Stort fokus låg på säkerheten. Roddbåtarna, som användes, är väldigt stabila och självlänsande, årorna fungerar som pontoner och balansvikter och risken för att slå runt är minimal.

– Men kravet var ändå att alla som ville ro måste kunna simma 200 meter. Men vi hade även en backup med fyra roddmaskiner på land för de som inte ville eller kunde delta på sjön.

Hur långt ut på sjön gick ni?
– Alltid när vi har nybörjare med oss så är vi i hamnområdet som är ganska stort. Den här gången var vi ute så länge deltagarna tyckte det var kul men efter ca 30 minuter så var de flesta ganska nöjda – man använder ovana muskler, men framför allt arbetar hjärnan hårt för att synkronisera rörelser och balans. Vi rodde förbi Kallbadhuset och Varbergs Fästning och det var lite som en guidad tur på vattnet. Vi använde roddbåtar där vi var två eller flera och alla båtar hade en instruktör från roddklubben ombord.

Vad tyckte du mest om på lägret?
– Först och främst att deltagarna fick en härlig upplevelse men också att någon eller några tyckte det var så kul att de kanske tar kontakt, om det finns, med en lokal roddklubb där de bor. Vi hade också tur med vädret med svaga till måttliga vindar – det är då rodd är som bäst. 

Fakta Varbergs Roddklubb
Varbergs Roddklubb bildades 1896 och är en av Hallands äldsta idrottsrotsföreningar. Det är en livaktig förening med ambition att få in ungdomar och ledare för att säkerställa framtiden och kanske uppnå den popularitet som sporten hade på 1980-talet.

Fakta Kustrodd
Kustrodd kallas ibland roddens mountainbike. Kustrodd öppnar upp möjligheter att utöva rodd var som helst där det finns vatten: Hav, sjöar, längst kuster eller floder. I kustrodd utmanas roddaren av vågor, svall, vind och strömmar. Denne ska både kunna tackla och nyttja naturens krafter. Dessutom ställs höga krav på navigering och taktik.